You are here: / ΑΡΘΡΑ / Vo2max

Vo2max

Ορισμός

Κατά την εισπνοή μας προσλαμβάνουμε αέρα με ποσοστό Ο2 20,92%. Μέρος αυτού του ποσοστού καταναλώνεται από τα μυϊκά κύτταρα. Ο ανώτατος λοιπόν όγκος Ο2 που μπορούν να καταναλώσουν τα μυϊκά κύτταρα στη μονάδα του χρόνου λέγεται μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου.

Πως μετριέται;

Μετριέται κυρίως σε εργομετρικό κέντρο με το ανοιχτό κύκλωμα σπιρομέτρησης. Σε αυτό με απλά λόγια ο ασκούμενος ανεβαίνει στο διάδρομο ή στο ποδήλατο και με προοδευτικά αυξανόμενες επιβαρύνσεις φτάνει μέχρι το ανώτατο σημείο κόπωσης. Κατά την διάρκεια φοράει μια μάσκα και ο αέρας που εκπνέει συλλέγεται μέσα σε ειδικές σακούλες (daglas bags) και από εκεί αναλύεται η σύστασή του.

Υπάρχουν και έμμεσες μετρήσεις της VO2 max μου όμως δεν είναι τόσο ακριβείς, όπως της VO2max μέσω της καρδιακής συχνότητας σε υπομέγιστη προσπάθεια σε κυκλοεργόμετρο ή σε βαθμιδοεργόμετρο με βάση εργομετρήσεων που έχουν γίνει σε αντιπροσωπευτικά δείγματα του πληθυσμού. Επίσης υπάρχουν και οι υπαίθριες δοκιμασίες που απαιτούν μέγιστη εξαντλητική προσπάθεια.

Ποια η αξία της?

Η βιολογική αξία της Vo2max αποτελεί ένα γενικό και αντικειμενικό δείκτη της καλής υγείας μας. Φυσιολογικά συστήματα που εναρμονίζονται με μια καλή Vo2max είναι το αναπνευστικό το καρδιακυκλοφορικό και το μυϊκό σύστημα. Συστήματα δηλαδή απαραίτητα για την καλή υγεία όχι μόνο του αθλητή ή του αθλούμενου αλλά και αυτών που δεν ασκούνται. Η πολύ χαμηλή VΟ2max συνήθως επιφέρει δυσμενή μελλοντικά αποτελέσματα.

Αερόβια Ικανότητα

Είναι η ικανότητα του οργανισμού να προσλαμβάνει, να μεταφέρει και να χρησιμοποιεί το Ο2. Ο αερόβιος μηχανισμός είναι μεγάλης διάρκειας και μικρής ισχύος. Η αερόβια ικανότητα είναι χαμηλότερη στις γυναίκες από ότι στους άντρες κατά κανόνα και αυτό αποδίδεται κυρίως στο μεγαλύτερο ποσοστό λίπους και στη χαμηλότερη συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης. Άλλος, επίσης, πολύ σημαντικός παράγοντας είναι το μικρότερο σωματικό μέγεθος των γυναικών.

Αναερόβια Ικανότητα

Με τον όρο αυτό εννοούμε την συνολική ποσότητα ενέργειας που μπορούν να παράγουν τα μυϊκά κύτταρα ενός ατόμου χωρίς Ο2. Η ικανότητα του οργανισμού να παράγει ενέργεια απουσία του Ο2.

Αναερόβιο κατώφλι

Σκεφτείτε τον οργανισμό σαν να έχει δυο κάνουλες. Σε χαμηλές εντάσεις χρησιμοποιούμε την κάνουλα του αερόβιου μηχανισμού, δηλαδή το οξυγόνο που παίρνουμε από τον αέρα μας φτάνει για να κάνουμε το συγκεκριμένο έργο, ενώ στις υψηλές εντάσεις χρησιμοποιούμε την κάνουλα του αναερόβιου μηχανισμού, δηλαδή το οξυγόνο που παίρνουμε από τον αέρα δεν μας αρκεί (έχουμε έλλειμμα)….. το σημείο αυτό, λοιπόν, που χρειάζεται να αλλάξουμε μηχανισμό είναι το αναερόβιο κατώφλι. Αυτό εκφράζεται είτε σε ταχύτητα είτε σε καρδιακή συχνότητα που αντιστοιχεί στην εν λόγω ταχύτητα (η ταχύτητα αυτή θεωρητικά αντιστοιχεί στο καλύτερο ρυθμό που μπορούμε να αντέξουμε στο μαραθώνιο με ιδανικές συνθήκες).

Πως θα βρούμε την VO2 max και το αναερόβιο κατώφλι?

Για να βρούμε τις δυο πολύ σημαντικές αυτές παραμέτρους για την υγεία και την ασφαλή προπόνηση των μυών του σώματος και της καρδιάς θα πρέπει να απευθυνθούμε αρχικώς σε ένα καρδιολόγο (αν δεν το έχουμε κάνει ήδη δηλαδή μιας και θεωρείται δεδομένο για μένα) και έπειτα θα πρέπει να υποβληθούμε σε μια εργομετρική αξιολόγηση που πλέον είναι μια πολύ οικονομική υπόθεση και απαραίτητη για κάποιον που γυμνάζεται.

signature

Κοινωνικοποιηθείτε...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someonePrint this page

YOU MIGHT ALSO LIKE

2 COMMENTS

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked ( * ).

Athanasia Tsoumeleka
H ανάγκη δημιουργίας της σελίδας αυτής γεννήθηκε μέσα από τις δικές σας ερωτήσεις και απορίες. Ο αθλητισμός πρέπει να είναι εξωστρέφεια! Θέλω, λοιπόν, να μοιραζόμαστε τη γνώση και την εμπειρία μου. Στόχος μου είναι όλο και περισσότερος κόσμος να αγαπήσει την άσκηση και να την εντάξει στην καθημερινότητά του με ασφάλεια και χωρίς υπερβολές.
NEWSLETTER
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αθανασία Τσουμελέκα

athanasia@tsoumeleka.gr

Το περιεχόμενο και τα λοιπά στοιχεία που δημοσιεύονται στο tsoumeleka.gr έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση τόσο το περιεχόμενο όσο και οι απαντήσεις που δίδονται στα σχόλια επισκεπτών δεν υποκαθιστούν την εξειδικευμένη κρίση, διάγνωση και θεραπεία ιατρών και επαγγελματιών υγείας. Η αποδοχή από μέρους σας των πληροφοριών αυτών γίνεται με δική σας ευθύνη.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΡΧΕΙΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ TWEET