You are here: / ΑΡΘΡΑ / Η Αθανασία Τσουμελέκα μιλάει στο mommy για τα αληθινά μετάλλια της ζωής, τα παιδιά της.

Η Αθανασία Τσουμελέκα μιλάει στο mommy για τα αληθινά μετάλλια της ζωής, τα παιδιά της.

Ακόμα θυμάμαι το καρδιοχτύπι και τη συγκίνηση που ένιωσα βλέποντας μια άγνωστη τότε μικροσκοπική αθλήτρια, με κοντά μαλλιά που άφηναν το αληθινό της χαμόγελο να γεμίζει όλο της το πρόσωπο, να πατά πρώτη το πόδι της στο Παναθηναϊκό στάδιο.  Θυμάμαι τη φωνή του δημοσιογράφου να φωνάζει Είναι πρώτη, η Τσουμελέκα είναι πρώτη  και εκείνη να σηκώνει τα χέρια της και να στέλνει φιλιά στο κόσμο.

Δε μπορώ να διανοηθώ πώς μπορεί να νιώθει ένας αθλητής που φοράει το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο και ακούει τον Εθνικό Ύμνο μέσα στη χώρα του, από τους συμπολίτες του. Εγώ σαν θεατής ένιωσα την καρδιά μου να σπάει και κάθε, μα κάθε φορά, που βλέπω τον τερματισμό κλαίω!

Η Αθανασία Τσουμελέκα όμως σε αυτή τη μεγάλη καρδιά, έβαλε πρώτα τα παιδιά και την οικογένεια της και άφησε πίσω τον πρωταθλητισμόΜετάνιωσα που έκανα πρωταθλητισμό ενώ είχα την κόρη μου. Έχασα πολύτιμα βράδια και τρυφερότητα με την κούραση και την ένταση, που ευτυχώς όμως απολαμβάνω τώρα, λέει στο mommy και για άλλη μια φορά μας συγκινεί.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που τιμά τους αγώνες των γυναικών για ισότητα, σεβασμό και επαγγελματικά δικαιώματα αλλά προάγει και τη μητρότητα και τη θέση της μητέρας στην οικογένεια, το mommy συνάντησε το χρυσό κορίτσι που κατορθώνει και τα συνδυάζει όλα με επιτυχία!

Πώς καταφέρνεις να συνδυάζεις καριέρα και οικογένεια;

Ποτέ δεν είδα σαν καριέρα τον αθλητισμό. Ποτέ! Ήταν έρωτας και είναι ακόμα. Ίσως λιγάκι ξεφτισμένος όπως γίνεται με του έρωτες μετά από χρόνια.Περνάς στην αγάπη, τη συνήθεια, την καθημερινότητα, τη γλυκιά ή αυτή της έντασης και των νεύρων! Και αυτό γιατί γνωρίζεις περισσότερα πράγματα για την αγάπη σου πλέον και την απομυθοποιείς, τη θέλεις όπως τη θέλεις εσύ, δεν κάνεις πίσω και όταν κάνεις θαρρείς πως σε πλήγωσε .

Το ίδιο δε συμβαίνει και με τον έρωτα; Όταν τον τιθασεύσουμε (κοντά είμαι θαρρώ!) θα γίνουμε και καλύτεροι σύζυγοι και μαμάδες. Γιατί και τα παιδιά κτήμα μας τα θεωρούμε. Δεν είναι όμως! Δεν είναι ! Φτερά πρέπει να τους βάζουμε από μωρά για να μπορούν να πετάνε μόνα τους! Τα δικά μου παιδιά ίσως υποφέρουν τώρα με την “καριέρα” όπως την ονομάσατε και με την προσπάθεια να γίνουν όπως η μαμά, δηλαδή να έρθουν πρώτα. Ενώ δεν είναι έτσι. Ήμουν πολλές φορές “πίσω” σε πολλά , έκλαψα, στερήθηκα, στενοχωρήθηκα, απογοητεύτηκα , χάρηκα, ανέβηκα και ξανά έπεσα. Απλά αυτά δε φαίνονται γιατί η κοινωνία βλέπει “τα φώτα” μόνο ! Ίσως αυτά προβάλλονται ή ίσως αυτά έχει ανάγκη ο κόσμος να βλέπει.

Μετάνιωσα που έκανα πρωταθλητισμό ενώ είχα την κόρη μου. Έχασα πολύτιμα βράδια και τρυφερότητα με την κούραση και την ένταση, που ευτυχώς όμως απολαμβάνω τώρα. Ο γιος μου ήρθε σε άλλη φάση της ζωής μου πάνω στην αλλαγή της Αθανασίας, στη διαπραγμάτευση του ποιά είμαι και τί θέλω να κάνω . Ο πρωταθλητισμός δε σε αφήνει να τα σκεφτείς αυτά. Υπάρχει μόνο αυτός! Έλα όμως που τα παιδιά αποδείχθηκαν μεγαλύτερος έρωτας! Και χωρίς να ξεφτίζει και να σε απογοητεύει. Ακόμη και τη μεγαλύτερη “βλακεία” τη βλέπεις με αγάπη και τρυφερότητα. Κοινώς χαζομαμά! Ευτυχώς, νομίζω δεν το εκδηλώνω ! Νομίζω, ξαναλέω.

 Ποια είναι η θέση της γυναίκας στον αθλητισμό; Πιστεύεις ότι έχει κερδίσει τη θέση της στην κοινωνία;

Όλο και περισσότερες γυναίκες αρχίζουν και αθλούνται και αυτό ίσως δεν έχουμε κατανοήσει ποσό θετικό είναι! Αντανακλά στη γυναίκα, στο σύζυγο, στα παιδιά, στην κοινωνία όλη . Η γυναίκα πρέπει να είναι και να νιώθει υγιής και να κανονίζει τα πάντα. Ίσχυε πάντα αυτό κατά την άποψη μου, απλά οι γιαγιάδες μας “δούλευαν από πίσω”, αφανείς ηρωίδες. Η κοινωνία, μας έχει βγάλει μπροστά, καλώς η κακώς, και η άσκηση είναι αυτή που μπορεί να μας “ξεκουράσει” και να μας “ομορφύνει” από μέσα προς τα έξω και το αντίθετο. Για να τα καταφέρνουμε πρέπει να έχουμε ενέργεια και καλή διάθεση ! Δεν είναι εύκολο, να είμαστε γυναίκες, σύζυγοι, μαμάδες, επαγγελματίες, νοικοκυρές και ψυχολόγοι του σπιτιού. Ένα μυαλό και ένα σώμα είναι. Θα κουραστεί ! Άρα το γυμνάζουμε , το προσέχουμε για να νιώθουμε καλά εμείς πρώτα και μετά οι γύρω μας.

Πώς βλέπεις τους σημερινούς γονείς που έχουν παιδιά που ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό; Τι συμβουλές θα τους έδινες από την εμπειρία σου;

Το πρόβλημα θαρρώ πως δεν είναι σε αυτούς που κάνουν πρωταθλητισμό και έχουν παιδιά ! Αυτοί θα το βρουν, γιατί είμαστε μειονότητα. Το θέμα είναι οι γονείς που θέλουν τα παιδιά τους να κάνουν με το ζόρι πρωταθλητισμό ! Και εκεί λέω: Μιλήστε στα παιδιά για την άθληση χωρίς να τα πιέζετε να κάνουν κάτι ! Απλά ασκηθείτε εσείς ! Στα παιδιά θα γίνει βίωμα. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος σας. Και όχι να διακριθεί ο γιος ή η κόρη σας. Σημασία έχει η δια βίου άσκηση. Σημασία έχει να τους γίνει συνήθεια κι όχι να ξεχωρίσουν. Αν το παιδί θέλει και μπορεί να προχωρήσει …. θα γίνει με φυσικό τρόπο.

Μαμά ή αθλήτρια; Σε ποια θέση νιώθεις πιο βολικά;

Φίλη πρώτα και μετά μαμά. Προσπαθώ να το καταφέρω, ιδιαίτερα με την κόρη μου. Νομίζω όμως ότι δε μπορώ να ξεχωρίσω τις καταστάσεις, ανάλογα την ώρα νιώθω άνετα και στην αντίστοιχη θέση. Στα γήπεδα και στους αγώνες προπονήτρια και αθλούμενη , στο σπίτι “Γκεστάπο” ή γλυκιά μανούλα. Εξαρτάται το ρόλο που επιβάλει η κατάσταση !

Τι ονειρεύεσαι για τα παιδιά σου;

Να είναι χρήσιμα άτομα στην κοινωνία, να σέβονται τον εαυτό τους για να μπορούν να σέβονται και τους γύρω, έτσι ώστε να συνυπάρχουν ευτυχισμένα και αρμονικά σε κάθε είδους σχέση και κατάσταση. Τυπικό αλλά ουσιώδες.

Που βρίσκεσαι τώρα;

Μανούλα 2 παιδιών. Είμαι αξιωματικός στο πολεμικό ναυτικό και παράλληλα μαζί με το δάσκαλο -προπονητή και μπαμπά των παιδιών μου έχουμε το εργομετρικό κέντρο www.myathlete.gr όπου αξιολογούμε την φυσική κατάσταση του αθλούμενου ή μη και τον/την εντάσσουμε στο πρόγραμμα που πρέπει ανάλογα με το στόχο που επιδιώκει ή που θέτουμε παρέα . Εκείνος έχει το ρόλο του, ως εργοφυσιολόγος και προπονητής (αυστηρούλης), και εγώ ως προπονήτρια αλλά στο πιο ανθρώπινο κομμάτι. Ο καθένας το χαρακτήρα του δηλαδή.

Τέλος επειδή με τον πρωταθλητισμό πήρα μόρφωση ζωής, ήρθε ο καιρός να μορφωθώ και σε αλλά επίπεδα. Επέλεξα να κάνω κάτι που το είχα όνειρο αλλά δε κατάφερα μέχρι σήμερα. Τα όνειρα είναι για να εκπληρώνονται, έλεγε η γιαγιά μου. Πηγαίνω σε δραματική σχολή, λοιπόν, και εκεί είναι η δική μου ηρεμία, το δικό μου πηγάδι κοινωνικής μόρφωσης , οι νέες μου αποσκευές για τη ζωή.

Πρώτη δημοσίευση: http://www.mommy.gr/η-αθανασία-τσουμελέκα-μιλάει-στο-mommy-για/

Κοινοποίηση...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Athanasia

Gold Olympic Medalist - Running Coach

Γράψτε το σχόλιό σας

Το email σας δε θα δημοσιευτεί.Τα απαιτούμενα πεδία είναι σημειωμένα με ( * ).

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αθανασία Τσουμελέκα

athanasia@tsoumeleka.gr

H ανάγκη δημιουργίας της σελίδας αυτής γεννήθηκε μέσα από τις δικές σας ερωτήσεις και απορίες. Ο αθλητισμός πρέπει να είναι εξωστρέφεια! Θέλω, λοιπόν, να μοιραζόμαστε τη γνώση και την εμπειρία μου. Στόχος μου είναι όλο και περισσότερος κόσμος να αγαπήσει την άσκηση και να την εντάξει στην καθημερινότητά του με ασφάλεια και χωρίς υπερβολές.
NEWSLETTER