You are here: / ΑΡΘΡΑ / Φυσική δραστηριότητα και υγεία

Φυσική δραστηριότητα και υγεία

Γενικά

Στην εποχή μας εκατομμύρια ανθρώπων ανακαλύπτουν τα οφέλη της κίνησης. Όπου και να κοιτάξουμε πια βρίσκουμε ανθρώπους να τρέχουν, να περπατούν, να παίζουν τένις, ρακέτες, να ποδηλατούν ή να κολυμπούν. Τι ανακαλύπτουμε; Γιατί αυτό το ενδιαφέρον για τη φυσική δραστηριότητα ξαφνικά στη χώρα μας?

Τι ισχύει;

Οι δραστήριοι άνθρωποι είναι γεγονός πως έχουν πληρέστερη ζωή. Έχουν περισσότερη αντοχή, αντιστέκονται καλύτερα στις αρρώστιες και φυσικά παραμένουν κομψοί. Όσον αφορά την ψυχολογία δε, παρατηρείται πως έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και είναι λιγότερο καταθλιπτικοί, ενώ παραμένουν δημιουργικοί ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία, θέτοντας νέους στόχους!

Διαφορές του χθες και του σήμερα

Οι πρόγονοί μας έπρεπε να δουλεύουν σκληρά και σε συνεργασία με το σώμα τους για να επιβιώσουν. Η φυσική δραστηριότητα ήταν καθημερινή και συνεχής. Με τη βιομηχανική επανάσταση η χειρωνακτική εργασία μειώθηκε και οι μηχανές αντικατέστησαν τον άνθρωπο. Επομένως, η δική μας μηχανή, το δικό μας εργοστάσιο (το σώμα μας) , άρχισε να υπολειτουργεί. Η καθιστική ζωή είναι γεγονός!

Σήμερα

Οi καιροί όμως αλλάζουν! Το σώμα μας έχει τρομερές ικανότητες. Μια θαυματουργή ικανότητα είναι αυτή της επανάκτησης της υγείας, είτε προέρχεται για παράδειγμα από μια εγχείρηση (ο γιατρός κάνει την τομή, διορθώνει, σε ράβει και μετα το σώμα αναλαμβάνει να γιατρευτεί μόνο του) είτε μετά από μια άσχημη φυσική κατάσταση που προήλθε από έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και σωστής διατροφής. Έτσι το smart body (μου αρέσει πολύ αυτός ο ορισμός) αποφάσισε πως θέλει κίνηση. Και δειλά δειλά ξεχηθήκαμε στους δρόμους, στα πάρκα, στα γήπεδα και στις πισίνες.

Τι πρέπει να κάνουμε τωρα;

Να το συνεχίσουμε αυτό! Να το μεταδώσουμε στο φίλο μας, στο γνωστό μας, στα παιδιά μας. Να θέτουμε στόχους πάνω σε αυτό και να τους παλεύουμε, γιατί αυτό θα μας κρατήσει κοντά στην αναμφίβολα υγιεινή ζωή. Να κανουμε την βιομηχανική επανάσταση να είναι σύντροφος και συνοδοιπόρος στο δρόμο μας και όχι ο εχθρός μας. Η επιστήμη και η τεχνολογία έχει αρχίσει να δένει τόσο καλά και έτσι στις μέρες μας μπορούμε αθλούμενοι-αθλητές και προπόνητες να ξέρουμε που βαδίζουμε. Μέσω της επιστήμης ξέρω τι συμβαίνει στον οργανισμό μου όταν ασκούμαι και μέσω της άριστης τεχνολογίας μπορεί ο προπονητής μου ή ο εργοφυσιολόγος μου να μου δώσει οδηγίες και εγω να τις εκτελέσω επακριβώς με άριστα αποτελέσματα.

signature

Κοινοποίηση...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Athanasia

Gold Olympic Medalist - Running Coach

Γράψτε το σχόλιό σας

Το email σας δε θα δημοσιευτεί.Τα απαιτούμενα πεδία είναι σημειωμένα με ( * ).

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αθανασία Τσουμελέκα

athanasia@tsoumeleka.gr

H ανάγκη δημιουργίας της σελίδας αυτής γεννήθηκε μέσα από τις δικές σας ερωτήσεις και απορίες. Ο αθλητισμός πρέπει να είναι εξωστρέφεια! Θέλω, λοιπόν, να μοιραζόμαστε τη γνώση και την εμπειρία μου. Στόχος μου είναι όλο και περισσότερος κόσμος να αγαπήσει την άσκηση και να την εντάξει στην καθημερινότητά του με ασφάλεια και χωρίς υπερβολές.
NEWSLETTER