You are here: / ΤΑ ΝΕΑ ΜΟΥ / Συνέντευξη με Α.Τσουμελέκα και Μ.Μάλαϊ

Συνέντευξη με Α.Τσουμελέκα και Μ.Μάλαϊ

Α. Τσουμελέκα και την Μ. Μάλαϊ

Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη που παραχώρησαν οι Α.Τσουμελέκα και Μ.Μάλαϊ στο redbull.com

Οι δύο αθλήτριες θα λάβουν μέρος στο Gerania Vertical Kilometer 2015 που θα γίνει στο Λουτράκι στις 13 Σεπτεμβρίου. Η χρυσή Ολυμπιονίκης στο βάδην το 2004 Αθανασία Τσουμελέκα και η ασταμάτητη runner Μαρία Μάλαϊ θα αγωνιστούν μαζί, σε μια σκυταλοδρομία ορεινής ανάβασης στο Γεράνειο Όρος. Κλέψαμε λίγο από το χρόνο τους για να μιλήσουμε μαζί τους για τρέξιμο.

– Πως ξεκινήσατε με τον αθλητισμό και το τρέξιμο;
Μαρία Μάλαϊ: Ξεκίνησα τον αθλητισμό όταν ήμουν 11 χρόνων, μπήκα στο γήπεδο Ζωγράφου και απλά δεν ήθελα να φύγω από εκεί! Από μικρή είχα κλίση στο τρέξιμο, αφού πήγαινα παντού τρέχοντας, τα τελευταία δύο χρόνια όμως με μάγεψαν τα βουνά!

Αθανασία Τσουμελέκα: Θυμάμαι τον εαυτό που από πάντα να τρέχει. Όπου και αν με έστελναν οι γονείς μου πήγαινα –κυριολεκτικά- τρέχοντας. Μεγάλωσα στην επαρχία και πριν καν πάω δημοτικό τα θελήματα πήγαιναν και ερχόντουσαν από τους «μεγάλους». Εξάλλου τότε μεγαλώναμε ανέμελα, δεν είχαμε κινδύνους. Θυμάμαι μάλιστα, πως κοιτούσα και τους δείκτες του ρολογιού, πόσες φορές θα κάνουν κύκλο μέχρι να φτάσω πίσω – ήμουν μικρή και την ώρα ακόμα δεν την ήξερα!

η-αθανασία-τσουμελέκα-σε-προπόνηση

– Τι το ιδιαίτερο έχει το ορεινό τρέξιμο;
Αθανασία Τσουμελέκα: Μου θυμίζει το χωριό μου! Τις μυρωδιές και τα αγκαθάκια που μας έγδερναν και μονίμως γύριζα σπίτι σημαδεμένη! Όταν η μπάλα έπεφτε κάπου δύσβατα ήταν η πρόκληση της παρέας ποιος θα την πάρει πίσω.
Το τρέξιμο στο βουνό μου θυμίζει πόσο όμορφη είναι η φύση, πως πρέπει να τη σεβόμαστε και να την προσέχουμε.
Όταν αγωνίζεσαι στο βουνό δεν χρειάζεται να κοιτάς συνεχώς το χρόνο που σου απομένει, γιατί απλά δεν ξέρεις πόσος ακόμα είναι! Κάθε αγώνας είναι διαφορετικός ακόμα και αν είναι ο ίδιος, αφού στο βουνό οι καιρικές συνθήκες και το πάτημα είναι πάντα διαφορετικής σκληρότητας. Αρχικά έτρεχα με τα δρομικά μου Αsics, αλλά όταν φόρεσα στο «Zagori mountain running» πρώτη φορά παπούτσι εξειδικευμένο κατάλαβα τη μαγεία της κατηφόρας. Αυτή η αίσθηση πως πετάς μέσα στα στενά μονοπάτια!
Όμως το τρέξιμο στο βουνό είναι απαιτητικό, θέλει ισορροπία, συντονισμό και γενικά γυμνάζει όλο το σώμα. Για κάποιον αρχάριο θέλει προσοχή, εγκυμονεί τραυματισμούς.

Μαρία Μάλαϊ: Το τρέξιμο στο βουνό είναι ένα επίπεδο πάνω από το κλασσικό τρέξιμο στην άσφαλτο, ο λόγος που το κατατάσσω σε άλλο επίπεδο είναι ότι το ορεινό τρέξιμο είναι τρέξιμο περιπέτειας, βελτίωσης της αντοχής και της αντοχής στη δύναμη, σε ξεκουράζει με τις αλλαγές παραστάσεων και σε φέρνει σε επαφή με την φύση!

η-μαρία-μάλαϊ-στο-gerania-vertical-kilometer

– Τι δυσκολίες και προκλήσεις έχει η σκυταλοδρομία;
Μαρία: Η μόνη δυσκολία για εμένα είναι πως πρέπει να τρέξεις πιο δυνατά λόγω του ότι είναι η μισή απόσταση και πρέπει να σκεφτείς και το ταίρι σου. Δεν είσαι μόνος σου! Εγώ ευτυχώς βρήκα την καλύτερη partner, η Αθανασία είναι χρυσή Ολυμπιονίκης στο βάδην και πλέον πρωταγωνιστεί και στα βουνά. Δεν πιστεύω πως επηρεάζει καθόλου το πρόγραμμα της προπόνησής μου ή κάποιον αγώνα μου γιατί είναι μικρή η απόσταση και είναι ανηφορική. Η ανηφόρα δεν έχει την ίδια επιβάρυνση στο σώμα με έναν αγώνα σε κατηφόρα.

Αθανασία
: Αυτό είναι πολύ ωραίο και ταυτόχρονα πονεμένο θέμα! Είναι το θέμα της ομαδικότητας. Μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν ήθελα να παίζω ομαδικά παιχνίδια γιατί δε μπορούσα να δεχτώ ότι η ομάδα μου θα χάσει από την «αδυναμία» ή το λάθος ενός μέλους – δεν θα μπορούσα να χωνέψω πως χάσαμε εξαιτίας μου!
Αλλά έχω το προτέρημα να μπορώ να διακρίνω που «πάσχω» και να παρακολουθώ αθλητές που κάνουν κάτι καλύτερα. Έτσι προσπαθώ να βελτιώνομαι όπου μειονεκτώ, αυτή είναι η τακιτκή «Τσουμελέκα» όπως λένε αυτοί που με ξέρουν καλά: παρακολουθώ – επεξεργάζομαι – πράττω! Είναι μια τακτική που βοηθάει παντού, στην καθημερινή ζωή και στον αθλητισμό.

η-χρυσή-ολυμπιονίκης-στο-βάδην-αθανασία-τσουμελέκα

– Ποιες είναι οι προκλήσεις του Gerania Vertical Kilometer;
Αθανασία: Εμένα με τραβάει η θέα από εκεί πάνω, οι άνθρωποι που το διοργανώνουν με αγάπη αλλά και η δυσκολία του αγώνα. Τώρα, – στη Μαρία δεν το έχω πει ακόμα αυτό- δεν ξέρω αν στην σκυταλοδρομία θα μπορέσουμε να περάσουμε κάποιους hardcore της trail ομάδας!

Μαρία: Ο αγώνας είναι μεγάλη πρόκληση για τους αθλητές γιατί απαιτεί εκρηκτικότητα, δύναμη και αντοχή. Σε βάζει σε μια διαδρομή 6 χιλιομέτρων με 1.000 μέτρα κάθετης υψομετρικής ανάβασης. Είναι δημοφιλής αγώνας και σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω του παγκόσμιου πρωταθλήματος της ISF (Ιnternational Skyrunning Federation).

κατάβαση-σε-ορεινό-αγώνα

– Τι είναι αυτό που σας δίνει φτερά όταν αγωνίζεστε ή προετοιμάζεστε για αγώνα;
Μαρία: Είναι αυτά που αντιμετωπίζω – εντός κι εκτός αγώνα – που με κάνουν να πεισμώνω και να απαντάω με τα αποτελέσματα από τους αγώνες μου! Είναι και το tattoo με τα φτερά που έχω στο πόδι μου! Και φυσικά λατρεύω το Red Bull και πίνω πριν από κάθε αγώνα μου, δίνει όντως φτερά…!

Αθανασία: Μα φυσικά ο ίδιος ο αγώνας! Είναι το αίσθημα, την ώρα λίγο πριν τον αγώνα, πως όλα δουλεύουν ρολόι, είτε αυτός είναι αγώνας της γειτονιάς είτε οι Ολυμπιακοί αγώνες.
Με βοηθάει πολύ που ξέρω σε τι φυσική κατάσταση είμαι μέσω της εργομέτρησης (στο κέντρο My Athlete) και τι προσδοκώ από τον κάθε αγώνα ή «πάρτυ» – γιατί όταν πηγαίνω σε αγώνα αισθάνομαι πως πηγαίνω σε πάρτυ!

η-αθανασία-τσουμελέκα-σε-εργομετρικό-test

– Ποια συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον που θέλει να ξεκινήσει πρωταθλητισμό στο τρέξιμο;
Μαρία: Καλό θα ήταν όλα τα παιδιά, από μικρή ηλικία, να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και αν βλέπουν πως έχουν ικανότητες τότε και με τον πρωταθλητισμό. Για τον πρωταθλητισμό αρκεί να έχουν θέληση, υπομονή, επιμονή και πείσμα!

Αθανασία: Ο πρωταθλητισμός δεν «ξεκινάει», έρχεται στην πορεία. Όπως το αισθάνομαι εγώ, δεν υπάρχει πρωταθλητισμός, όλα είναι αθλητισμός!

Η Μ. Μάλαϊ στο Hercules Mountain Marathon

– Πείτε μας μια αξέχαστη εμπειρία σας.
Αθανασία: Η απάντηση είναι μια. Η γέννηση του δευτέρου παιδιού μου, και όχι του πρώτου, αλλά δεν θα σας πω το γιατί!
Τώρα αν η ερώτηση είναι αθλητική… τότε μπορώ να απαντάω για μέρες! Κι αυτό γιατί κάθε στιγμή στον αθλητισμό, εντός η εκτός αγώνα, είναι διαφορετικά μαγική! Ίσως περιμένει κάποιος να πω ο τερματισμός στους Ολυμπιακούς του 2004 ή ύστερα η απονομή ακούγοντας τον εθνικό ύμνο… Όμως όχι αυτό είναι ένα παραμύθι που πρωταγωνιστούσα και ειλικρινά εκεί θέλω να μείνει, διότι διαφορετικά ο εγωισμός μου δε θα μου επιτρέψει να αγωνιστώ ξανά σε οποιοδήποτε επίπεδο!
Με την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, Go2sport Nutricion, HolmesPlace, Garmin Greece, Asics και το κέντρο My Athlete για την στήριξη που μου παρέχουν τόσο ως προπονήτρια όσο και ως αθλήτρια!

Μαρία: Αξέχαστη εμπειρία είναι ο δεύτερος αγώνας βουνού που έτρεξα στα χιόνια στον όμορφο Παρνασσό στο χιονοδρομικό! Την ώρα που τρέχαμε, δίπλα μας περνούσαν με μεγάλη ταχύτητα άτομα που έκαναν ski!
Κι εδώ θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τη Salomon Hellas, το My Athlete με το οποίο συνεργάζομαι και τους Urban Trail Runners (UTR) που με βοηθάνε.

signature

Κοινοποίηση...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone
Athanasia

Gold Olympic Medalist - Running Coach

Γράψτε το σχόλιό σας

Το email σας δε θα δημοσιευτεί.Τα απαιτούμενα πεδία είναι σημειωμένα με ( * ).

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αθανασία Τσουμελέκα

athanasia@tsoumeleka.gr

H ανάγκη δημιουργίας της σελίδας αυτής γεννήθηκε μέσα από τις δικές σας ερωτήσεις και απορίες. Ο αθλητισμός πρέπει να είναι εξωστρέφεια! Θέλω, λοιπόν, να μοιραζόμαστε τη γνώση και την εμπειρία μου. Στόχος μου είναι όλο και περισσότερος κόσμος να αγαπήσει την άσκηση και να την εντάξει στην καθημερινότητά του με ασφάλεια και χωρίς υπερβολές.
NEWSLETTER