You are here: / ΑΡΘΡΑ / ΤΑ ΝΕΑ ΜΟΥ / To € του οργανισμού μας (ΑΤΡ) Ζωή & κίνηση

To € του οργανισμού μας (ΑΤΡ) Ζωή & κίνηση

Για να υπάρχει ζωή πρέπει να υπάρχει ενέργεια .

Για να έχω ζωή , πρέπει να έχω ενέργεια ώστε να μπορούν να γίνονται διεργασίες στο σωμα μου, είτε αυτές είναι απαραίτητες για τη λειτουργία των ζωτικών μου οργάνων, (καρδιά-στομάχι-συκώτι-νεφρά κλπ, όση ενέργεια χρειάζεται δηλαδή ένας κατάκοιτος για να ζήσει) είτε για να κάνω την καθημερινότητα μου , είτε για την άσκηση μου.

Κάθε τι που κάνω χρειάζεται ενέργεια, και όχι πάντα την ίδια ποσότητα. 

Π Χ. Για να γίνει η πέψη της τροφής χρειάζεται Ενέργεια, για να απλώσω το χέρι μου να πάρω το ποτήρι με το νερό χρειάζεται ενέργεια,για να χορέψω χρειάζεται ενέργεια , για να σκεφτώ χρειάζεται ενέργεια ….κλπ…. φθάνοντας για να τρέξω μαραθώνιο κάθε χιλιόμετρο παραπάνω χρειάζεται ενέργεια !

Η ενέργεια του ανθρώπινου οργανισμού, το ενεργειακό μας νόμισμα ονομάζεται ATP.

 (Το ευρώ μας για την κίνηση και τη ζωή μας δηλαδή λέγεται η μάλλον συμβολίζεται με το ΑΤΡ)

Πως βρίσκω όμως αυτή τη ρημάδα ATP ;δηλαδή πως θα βρω ευρώ για να κάνω την οποιαδήποτε κίνηση ;

Από

  1. Υδατάνθρακες
  2. Λιπίδια
  3. Πρωτεΐνες

Γιατί μιλάμε όμως περισσότερο σε ένα δρομέα για υδατάνθρακες και όχι για λιπίδια και πρωτεΐνες ; Γιατί του δίνω μια επιλογή συνήθως πριν τον αγώνα; Γιατί του λέω φάε υδατάνθρακες να έχεις ενέργεια τη Κυριακή του αγώνα ;

Η απάντηση είναι απλή .

Μέσα στον οργανισμό μας γίνονται διάφορες αντιδράσεις για να μας παρέχουν ενέργεια. Άλλες είναι πιο γρήγορες και άλλες πιο αργές .

Για να μας δώσει ενέργεια ο υδατάνθρακας χρειάζεται μόνο 10 αντιδράσεις ….

για να μας δώσει ενέργεια (ΑΤΡ) το λίπος και οι πρωτεΐνες χρειάζονται κάποιες χιλιάδες αντιδράσεις .

Ο οργανισμός μας είναι έξυπνος όπως έχουμε πει και προτιμά να λαμβάνει την εύκολη οδό. Άρα να καίει πρώτα τους υδατάνθρακες (που με την πέψη γίνονται γλυκόζη στο αίμα και αποθηκεύονται με τη μορφή γλυκογόνου στους μυς και το συκώτι, εξού κ κάνουμε υπέρ αναπλήρωση υδατανθράκων για να έχουμε αποθηκευμένη ενέργεια, θέλει και αυτό όμως μια ανάλυση )

Αν λοιπόν ένας μαραθωνοδρόμος φτάσει να έχει μετατρέψει σε ATP όλους τους υδατάνθρακες και το αποθηκευμένο γλυκογόνο τότε αναγκαστικά θα πάει σε άλλη πηγή ενέργειας, στο λίπος και μετά η παράλληλα τις πρωτεΐνες.

Αυτό σημαίνει πως θα παίρνει ενέργεια με πολύ περισσότερη δυσκολία αφού θα κάνει πολλές περισσότερες διεργασίες ο οργανισμός του για να του δώσει ΑΤΡ…..

άρα θα εξαντληθεί γρηγορότερα (εξού και τα βαριά πόδια ή η απότομη αδιαθεσία, ή η έλλειψη διάθεσης κλπ) και βέβαια το πιθανότερο είναι πως ο αθλούμενους μας θα αποκτήσει αρκετά αργότερο ρυθμό/κμ γιατί η ΑΤΡ δεν θα είναι αρκετή για να κάνει τη μυϊκή σύσπαση όσο γρήγορα του επιβάλαμ,  και βέβαια σε περισσότερο σοβαρές περιπτώσεις να «χάσει» το μυαλό του, δηλαδή να μην επικοινωνεί με το περιβάλλον, αφού το σωμα θα επιλέξει με την ενέργεια που του έχει απομείνει να τον κρατήσει ζωντανό κ να λειτουργεί μόνο τα απαραίτητα όργανα για επιβίωση .

Αυτά όσον αφορά την ενέργεια και μόνο σε σχέση με το δρομέα. Χονδρικά και με πολύ πολύ απλή γλώσσα (μπακαλίστικη θα έλεγα) έτσι ώστε να μπορούν να αφομοιωθούν σαν εικόνα ή σαν παραμύθι και να είναι κατανοητά .

Σας ευχαριστώ !

Φιλικά

Α.

Κοινοποίηση...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Athanasia

Gold Olympic Medalist - Running Coach

Γράψτε το σχόλιό σας

Το email σας δε θα δημοσιευτεί.Τα απαιτούμενα πεδία είναι σημειωμένα με ( * ).

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αθανασία Τσουμελέκα

athanasia@tsoumeleka.gr

H ανάγκη δημιουργίας της σελίδας αυτής γεννήθηκε μέσα από τις δικές σας ερωτήσεις και απορίες. Ο αθλητισμός πρέπει να είναι εξωστρέφεια! Θέλω, λοιπόν, να μοιραζόμαστε τη γνώση και την εμπειρία μου. Στόχος μου είναι όλο και περισσότερος κόσμος να αγαπήσει την άσκηση και να την εντάξει στην καθημερινότητά του με ασφάλεια και χωρίς υπερβολές.
NEWSLETTER